Intervju med Mats Wenlöf

Varje gång jag ska läsa ett nytt manus eller har frågor om manus så ringer jag Mats Wenlöf som jobbar på ATR, Amatörernas Riksförbund. ATR finns i Västerås och det är alltid bra service och snabba svar när man mailar om något, en stor hjälp för alla amatörskådisar o hela Sverige. Här kommer en intervju med Mats.

Mats Wenlöf, vem är du och vad gör du på dagarna?

Jag är en 51 årig örebroare som sedan 1994 bott i Västmanland. Jag är kulturvetare utbildad på Stockholms Universitet. På ATRs kansli är jag förlagschef, jobbar med övergripande frågor gällande förlaget med manusbiblioteket, försäljning m m. Majoriteten av min tid ägnar jag åt upphovsrättsfrågor om teater. Praktiskt jobbar jag med tillståndsgivning, kontraktshantering, fakturering och redovisning.

Berätta kort om vad ATR erbjuder amatörskådisar i Sverige!

Förbundet erbjuder medlemskap i Sveriges största, fristående amatörteaterorgansiation. Vi erbjuder kurser, festivaler och andra typer av möten. Förbundet opinionsbildar för amatörkulturfrågor genom samarbetet inom AX – amatörkulturens samrådsgrupp. Vi ger ut Sveriges enda tidskrift om amatörteater – Teaterforum och på vår hemsida hittar du information om vad som händer inom vår rörelse. Förlaget erbjuder rådgivning om manusval, mansulån och hjälp för att skaffa rättigheter till rimligt och avtalsenligt pris. Vi är även en del av en internationell rörelse genom vårt medlemskap i den IATA – den världsomfattande organisationen för amatörteater.

Hur länge har ATR funnits?

ATR bildades 1977 av Svenska Riksteatern och organisationen Teaterforum. Studieförbunden, genom Folkbildningsförbundet, hade varit med i arbetet för en nationell organisation men hoppade i sista stund av. Dock blev flera studieförbund medlemmar i ATR och satt med i ATRs styrelse.

Vilka manus är dom mest spelade?

2010 – 2013 är EN MIDSOMMARNATTSDRÖM av William Shakespeare den mest spelade pjäsen med 21 uppsättningar.  Mest spelade musikal under samma tidsperiod är GREASE av Jim Jacobs och Warren Casey med 25 uppsättningar.

Vilken författare är mest spelad?

2013 var den mest spelade dramatikern Dario Fo med Astrid Lindgren och Ray Cooney som två och trea.

Har du själv stått på scen någon gång?

Jag började spela teater i gymnasiet och på den vägen är det. Att spela teater är en av de absolut roligaste, energigivande och hälsobefrämjande verksamheter man kan hålla på med på sin fritid. Jag är verksam i Hammarteatern i Hallstahammar.

Berätta kort om festivalen i Östersund!

Vart annat år anordnar ATR den största festivalen inom amatörteatern som Sverige har. I år går den av stapeln i Östersund. Tio grupper träffas och spelar för varandra och för publik utifrån. Grupperna är uttagna av en uttagningskommitté. Samtidigt håller ATR kongress. En teaterfest med intressanta, spännande och kanske provocerande pjäser från hela landet. Se mer information på ATRs hemsida, www.atr.nu eller följ ATR och festivalen på Facebook.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *