Stor eller liten scen

Egentligen gör det ingen skillnad om man spelar på en stor scen eller en liten scen. Koncentrationen och fokuseringen måste vara densamma. En del tycker det är skönare att spela på en stor scen för då har man ett visst avstånd till publiken. Jag kan hålla med om det.

Men det kan även vara kul att ha publiken nära. Man kan söka publikkontakt på ett helt annat sätt. När jag spelade på Arbisteatern i Norrköping hade vi orkesterdiket med dirigent framför oss, sen kom publiken efter en meter. Det kändes tryggt på något sätt att se dirigenten som viftade in oss på rätt ställen i sångpartierna.

På vissa teatrar ser skådespelarna dirigenten på en skärm och musikerna sitter bakom eller vid sidan av scenen. Skulle känna konstigt tycker jag men det är ju en vanesak.

När jag spelade Amy i musikalen Company på Lilla Teatern i Norrköping var det ont om plats och då hade vi musik på CD och det gick bra det också. Fördelen med att ha musik på CD är att man kan få CD:n med sig hem, sjunga hemma, sjunga i bilen, sjunga…ja, varsomhelst egentligen. Man sjunger när man har tid och behöver inte boka tid med någon pianist. Givetvis måste man ju träffas när man ska sjunga vissa partier tillsammans men det är smidigt att kunna repa själv.

Till sommarens föreställning ska vi ha musiken på CD. Det har fungerat jättebra de sista 4 åren. Alla kan repa själva i den takt man vill. Jag sjunger oftast in sångerna själv på en version och sen lämnar jag en version utan sång. Musiken spelas i år igen in av Lars-Åke Svantesson från Norrköping och det är bara ett par låtar kvar för mig att få ihop noter och rim på.

Djulös scen är stor och har fasta bänkar. Så länge solen skiner är det en underbar plats att spela på.

Och det spelar ingen roll om det är en stor eller liten scen, koncentration, förberedelse och fokusering måste finnas. Det är det som är utmaningen med teater!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *