Skrivövningar och scenanvisningar

Igår kväll trixade jag ihop ett par skrivarövningar till teatergruppen ikväll. Det ska vara ett välkänt tema som kan bli känsloladdat; otrohet. Att få till början, mitten och slut, kan tyckas vara ganska enkelt men det är svårare än man tror. Nu ska grupperna få en utmaning att skriva en kort scen som några andra ska spela upp. Byta papper med varandra helt enkelt.

Vi ska även prata om scenanvisningar. Vissa författare skriver massor av scenanvisningar till skådespelarna. Vissa skriver ingenting. Det bör vara någonstans mittemellan. Att bli ledsagad av ett manus där det står; sätter sig, går till höger, backar osv, är mer hämmande än utvecklande. Man blir så styrd att man inte tänker på något annat än att man ska sätta sig. Det är bättre om man i samförstånd med regissören kommer överens om ett rörelsemönster som fungerar och som känns naturligt. Man måste få någon typ av impuls innan man gör något på scen. Varför gå mot en annan skådis bara för att gå? Ler han mot dig eller säger han helt enkelt; Kom!

Mycket att tänka på när man skriver manus så att man inte låser skådisarna. Å andra sidan har jag även läst manus där alla scenanvisningarna saknades. Katastrof. Då fick vi ta ett helt reptillfälle för att utröna var och när alla skulle gå ut och in från scenen. Jättejobbigt och tidsödande.

Nej, det ska vara som vi svenskar säger; Lagom!

Från 2016 års uppsättning; Söderkåkar!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Skrivövningar och scenanvisningar

  1. Ethel skriver:

    Låter spännande att byta texter och spela upp någon annans! Säkert utvecklande.

  2. Amanda skriver:

    spännande uppgift hoppas det gick bra 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *