Suffragetterna

Att vi kvinnor har rösträtt är väl inget konstigt, men det har vi inte alltid haft. Jag är nyss hemkommen från ett Zonta-möte, där vi sett filmen Suffragetterna, som handlar om de engelska kvinnorna och hur de kämpade för kvinnlig rösträtt. Det var med Emmeline Pankhurst, spelad av Meryl Streep, som de stred mot männen.

Deras missnöje gjorde att de bildade Womens Social and Political Unit, WSPU. De använde sig av militanta metoder, strejkade och demonstrerade och med sina färger purpur, vitt och grönt, syntes de bra där de gick fram. 1918 fick kvinnor över 30 rösträtt och 1928, kvinnor över 21. Sen har det tuffat på världen över, men fortfarande är det många länder som lever ett stenåldersliknande liv vad det gäller rättigheter.

Filmen var mycket bättre än jag förväntat mig och borde ses av alla dom som tror att rösträtt alltid har funnits och varit en självklarhet. Det finns mycket som det stridits och även dödats för. Bra skådespelarinsatser och fina miljöer i filmen, blandat med ett stort allvar och en portion allmänbildning, gjorde att Zonta-kvällen blev en höjdare!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *