Enneagrammet

Det finns många sätt att ta reda på vad karaktärerna är för typer. Här är ett till.

Vet du var du själv är?

Stycke A: Jag har alltid varit ganska oberoende och tagit för mig. För mig känns det som om livet fungerar bäst när man går rakt på sak. Jag ställer upp mål, engagerar mig och vill att det händer något. Jag gillar inte att sitta och vänta – jag vill uppnå något stort och påverka min omgivning. Jag söker inte nödvändigtvis konfrontationer, men jag låter ingen hunsa mig heller. För det mesta vet jag vad jag vill och skaffar mig det jag vill ha. Jag engagerar mig med hull och hår både i arbete och nöjen.

Stycke B: Jag har alltid varit ganska tystlåten, och jag är van att vara för mig själv. Jag brukar inte dra särskilt mycket uppmärksamhet till mig socialt, och jag är sällan framfusig eller självhävdande. Jag trivs inte med att ta ledningen eller med att konkurrera med andra. Många skulle antagligen säga att jag är något av en drömmare; en hel del av mina aktiviteter försiggår i huvudet. Jag kan vara ganska tillfreds utan att känna att jag måste göra något hela tiden.

Stycke C: Jag har alltid varit mycket ansvarsfull och hängiven. Jag känner mig hemsk om jag inte håller vad jag lovar och gör det som förväntas av mig. Jag vill att människor ska veta att jag finns där för dem och att jag gör det jag tror är bäst för dem. Jag har ofta gjort stora uppoffringar för andra, antingen de vet om det eller ej. Jag är sämre på att ta hand om mig själv – jag gör det som behöver göras, och slappnar av (och gör det jag vill) om det blir tid över.

Stycke X: Jag har i allmänhet haft en positiv livssyn och tror att allt ska ordna sig till det bästa. Jag kan oftast hitta något att vara entusiastisk över och olika sätt att sysselsätta mig. Jag gillar att vara med människor och hjälpa andra att må bra – jag uppskattar att kunna dela mitt välbefinnande med dem. (Jag känner mig inte alltid på topp, men jag försöker normalt att inte visa det.) Den här positiva inställningen har dock ibland inneburit att jag skjutit upp mina egna problem för länge.

Stycke Y: Jag känner starkt för saker och ting – de flesta kan avgöra om jag är upprörd över något. Jag kan vara på min vakt med andra människor, men jag är känsligare än vad jag låtsas om. Jag vill veta var jag står i förhållande till andra och vilka och vad jag kan räkna med. Det är ganska tydligt för de flesta var de står när det gäller mig. När jag är upprörd över något vill jag ha respons från andra och att de ska bli lika engagerade som jag. Jag känner till reglerna, men jag vill inte att någon ska tala om för mig vad jag ska göra. Jag vill bestämma själv.

Stycke Z: Jag är kontrollerad och logisk – jag tycker inte om att avslöja mina känslor eller dyka för djupt ner i dem. Jag är effektiv – till och med perfektionistisk – när det gäller mitt arbete, och jag föredrar att arbeta för mig själv. Vid personliga problem eller konflikter försöker jag att inte låta mina handlingar påverkas av mina känslor. En del säger att jag är för kylig och distanserad, men jag vill inte att privata reaktioner ska ta min uppmärksamhet från det som verkligen är viktigt. Jag är glad att jag oftast inte visar min reaktion när andra går mig på nerverna.

AX – 7 – Entusiasten – spontan, allsidig, lättdistraherad och splittrad

AY –  8 – Utmanaren – självsäker, beslutsam, viljestark och konfronterande

AZ  –  3 – Presteraren – anpassningsbar, bäst, driven och imagemedveten

BX – 9 – Fredsmäklaren – mottaglig, lugnande, behaglig och självbelåten

BY – 4 – Individualisten – uttrycksfull, dramatisk, självcentrerad och lynnig

BZ –  5 – Specialisten – uppmärksam, påhittig, hemlighetsfull och isolerad

CX – 2 – Hjälparen – öppenhjärtig, generös, härsklysten och tillmötesgående

CY – 6 – Ifrågasättaren – engagerad, ansvarsfull, ängslig och misstänksam

CZ – 1 – Förbättraren – principfast, målmedveten, kontrollerad och perfektionistisk

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *