Intervju med Mats Ahlstedt

Mats Ahlstedt, vem är du och vad gör du på dagarna?

Jag är journalist, frilansskribent och författare. Är gift, har två döttrar och två barnbarn. Yngsta dottern bor i Sydney, den äldsta i radhuset bredvid. Jag brukar säga att den ena har valt att bosätta sig på andra sidan jordklotet, den andra har inte flyttat hemifrån ännu. Det betyder att vi  träffar våra barnbarn varje dag. Det är ett privilegium att följa deras uppväxt på nära håll. På dagarna läser jag och umgås med vår nya hund Simba om jag inte har några frilansuppdrag. På kvällarna och nätterna skriver jag på boken. Jag brukar börja med att gå igenom gårdagens text som min fru Margareta har redigerat. Det brukar ta längre tid att skriva om än att skriva nytt …

_BA46496

När började du skriva på allvar?

Skrivandet har varit mitt yrke i drygt 40 år, men jag debuterade som författare sent i livet. Debutboken kom ut 2005, sedan dess har det blivit åtta kriminalromaner till.

Nu har du börjat på en ny serie och boken heter ”När inget annat återstår”. Hur kom du på idén till boken?

Jag hade tidigare ett uppdrag (skrev nyhetsbrev) för ett företag i kemibranschen. Då fick jag reda på hur oerhört lite som krävs för att förändra en kemisk substans. En enda molekyl kan räcka. Det gav mig uppslaget till en roman som handlar om vad som händer om en substans avsedd för läkemedel förvandlas till en drog som kriminella ligor gör allt för att komma över.

O_Ahlstedt_Dödligt uppsåt.indd

Berätta om hur du lägger upp ditt skrivande. Skriver du varje dag? Hur mycket?

Jag skriver i allmänhet varje dag, även på helgerna. I regel blir det 2-3 sidor, vilket kanske inte låter så mycket, men jag redigerar som sagt samtidigt.

”När inget annat återstår”, släpps 7 mars. Hur långt har du kommit på bok nummer två?

Jag har skrivit lite drygt 220 sidor och håller på med upplösningen.

Var du en sådan som gillade uppsatsskrivande i skolan?

Uppsatsskrivande och idrott var det enda jag gillade i skolan. Trots det lyckades jag ta både studenten och läsa in en fil kand i svenska och historia vid Göteborgs universitet så småningom. Efter examen började jag arbeta som journalist.

Vad gör du när du får skrivkramp?

Får aldrig skrivkramp. Däremot har jag rätt mycket ”ställtid” innan jag kommer igång. Det är väl därför jag skriver på kvällar och nätter …

Vilken bok ligger på ditt nattduksbord just nu?

Klas Östergrens, ”Samlade noveller” och Katarina Wennstams ”Skymningsflickan”.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *