Intervju med Susanne Ahlenius

Pressbild Närbild Fotograf Theresia KöhlinFoto: Theresia Köhlin

Hur kom det sig att du började skriva?

Jag har aldrig ansett mig själv som en skrivande person, lite dagböcker, och dikter när jag var yngre men inget mer. Tills 2009. En väninna bjöd mig till en paneldebatt på en tidningsredaktion, de ville veta om det som de skrev i tidningen var bra och vad vi, deras målgrupp (kvinnor 35-45 år) ville läsa om.

Jag ville läsa mer om erotik istället för amning, karriär och träning, och ställde frågan. Jag kan säga att det blev tyst i rummet i några sekunder men sen blev det hel del skratt och fnissande. Kvällen led mot sitt slut och vi önskade Kattis Ahlström lycka till med tidningen Kattis & Co.

Efter några veckor blev jag uppringd av redaktören. De skulle ha ett specialnummer om erotik. Eftersom jag hade efterfrågat det så undrade de om jag ville vara med i en bokpanel. Jag tackade ja utan att blinka. Åkte upp till deras redaktion på Kungsgatan och hämtade ett bokpaket. Fyra böcker som jag och tre andra tjejer skulle betygsätta utefter ”pirrkänsla”.

Efter att vi hade läst skulle vi bli intervjuade och fotograferade vilket var en ny upplevelse för mig. Tidningen kom ut och jag fick ett exemplar som nu ligger i kistan där jag sparar minnesvärda saker. Någonstans på den här resan började jag analysera hela grejen med att skriva erotik.

Böckerna jag just läst var både bra och mindre bra och det var då det slog mig: Det här kan jag skriva så mycket bättre. Kaxigt värre, jag vet men ibland är det bra att inte veta vad man ger sig in i förrän det är försent.

Jag började skriva, och fingrarna dansade över tangentbordet. Timmarna flög och jag skrev långt in på småtimmarna. Det var en underbar känsla. Där och då bestämde jag mig för att skriva en erotisk novellsamling.

2010 fyllde jag 40 år och mina väninnor bjöd mig på en resa till London. Sista kvällen, på en pub, The Victoria, fick jag en bokidé som jag fortsatte skriva på när jag kom hem. Jag la novellerna åt sidan och fortsatte fylla på med idéerna som poppade upp till min roman som självklart skulle bli en trilogi. En erotisk deckartrilogi.

När jag förstod att det var författare jag ville bli, måste jag ju bli bra på det. Lära mig hantverket, utbilda mig. Jag började leta efter skrivkurser, och hittade Författarlinjen på Medborgarskolan 2011 och efter det har det blivit många skrivarkurser. Äntligen vet jag vad jag vill bli när jag blir stor.

Hur ofta skriver du?

Allra helst skulle jag vilja skriva varje dag, men jag är något av en periodare.

När jag hade skrivit färdigt ettan, Dödlig åtrå, var jag helt slut. Jag var tvungen att ta det lugnt men jag blev lättirriterad, grinig och det tog ett tag innan jag kom på vad felet var. Jag hade inte skrivit på flera veckor.

Kan låta konstigt men det verkar som mitt skrivande har en direkt koppling till mitt välbefinnande. Ambitionen är att skriva varje dag men ibland fungerar det inte.

Varifrån hämtar du inspirationen?

Det kan vara i de mest konstiga situationer eller en enskild händelse som kan trigga igång tankarna. En snygg bartender på en pub i London fick mig att börja skriva på Dödlig åtrå till exempel. Även fast jag inte skriver dagligen tänker jag konstant på befintliga texter men även nya. Allt jag kommer på skriver jag ner i mobilen, vet aldrig när det kan komma till användning.

Vad gör du när du får skrivkramp?

Jag använder mig av olika knep. Back to basic. Papper och penna. Det är härligt att skriva med penna. Många bra idéer har kommit till på det sättet.

Ytterligare ett knep är att skriva något helt annat. För mig handlar det oftast om att jag skriver på mina påbörjade erotiska noveller eller skriver en ny novell. Ingen press, ingen stress utan otvungen glädje att få ner text och se en berättelse växa fram botar skrivkramp. Garanterat.

Berätta mer om din bok som kommer i vår!

Den heter Dödligt dubbelspel, och är del två i min trilogi av erotiska deckare. Jag började skriva på den i november 2014 under NaNoWriMo = National Novel Writing Month, där man skriver 50.000 ord på 30 dagar.

Jag anlitade en författarcoach, men jag bestämde mig att lägga texten åt sidan och började nästan om från början. Det var ett jobbigt beslut men nu när jag ser hur berättelsen har utvecklats är jag nöjd med det beslutet. Böckerna handlar om Alice Wiklund, polis från Sverige och som får möjlighet att jobba med några mordutredare på Scotland Yard. Vi får följa med i utredningarna, men även få en inblick i deras relationer där vänskap, kärlek glädje men även sorg är ständiga följeslagare.

Omslag Dödligt dubbelspel

I Dödligt dubbelspel har Alice Wiklund tillsammans med Tyler Rimes avslutat en mordutredning där hon höll på att bli en seriemördares sjunde offer. Fast utredningen är avslutad och mördaren sitter inne har hon svårt att släppa taget. Hon har återkommande mardrömmar, och svårt att hantera vardagen. När hon hittar ett skelett av ett barn på seriemördarens herrgård blir det början på en utredning som kommer ta dem trettio år tillbaka i tiden.

Alice får kontakt med seriemördarens tvillingbror, Ryan. Kanske han kan ge henne svar på frågan som ständigt förföljer henne. Kan ondska gå i arv? Dödligt dubbelspel har ett rappare tempo, mer driv och mycket mer sex. Jag har tagit till mig vad mina läsare tyckte om Dödlig åtrå, och förhoppningsvis gillar de Dödligt dubbelspel

Vad är det mest utmanande med att skriva?

För mig är det stundtals det dåliga självförtroendet, och jag måste säga att det har varit mer framträdande nu när jag har skrivit bok två. Nu har jag förväntningar på mig, och en del av oron handlar om att boken inte ska vara bra. När jag skrev Dödlig åtrå hade jag ingen press eller stress, utan jag skrev för mig själv. Tog den tid jag behövde. Det fungerar inte nu när jag skriver bok två och jag får snällt hänga med på resan. Lösningen är att inte skriva, vilket inte är ett alternativ för mig.

Hinner du läsa några böcker eller noveller själv? I så fall, vad läser du nu?

Jag har alltid läst mycket, från tidig ålder och jag älskar att läsa, försvinna in i en annan värld. En av få nackdelar med att vara författare är att jag ser på läsandet på ett annorlunda sätt nu. Jag nästan dissekerar berättelsen vilket har tagit bort lite av glädjen.

Jag har lovat mig själv, att under 2016 ska jag läsa fler böcker, och i ett bredare spektra än jag brukar göra. Oftast blir det deckare, kärlek, erotik och feel-good men nu ska jag försöka få in författare jag normalt inte läser.

Tack så mycket för att jag fick gästa din blogg Pia, det var mycket trevligt.

Om du skulle vara intresserade av Susanne Ahlenius böcker finns, del ett, Dödlig åtrå på Adlibris, Bokus, Storytel.

Del två, Dödligt dubbelspel, utkommer den 21 april och kommer finnas på de sedvanliga återförsäljarna såsom Adlibris, Bokus, Storytel m.fl. Den går också bra att bevaka den hos Adlibris och Bokus.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Intervju med Susanne Ahlenius

  1. Pingback: Gästbloggar hos Pia idag. | Susanne Ahlenius - Swedish Erotic Crime Writer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *