I sagornas värld – del 1

Att läsa sagor var det tråkigaste hon visste. Ändå låg hon i dotterns säng kväll efter kväll med någon trist berättelse om prinsessor och prinsar. Att läsa för barnen var ju viktigt. Det sa alla. Det enda hon önskade var att Amanda skulle bli så stor att hon kunde börja läsa själv. Linnea saknade deckarna och de lite mer blodiga historierna. När hon väl läst färdigt för Amanda var hon själv så trött att hon gick och lade sig själv direkt. Ibland somnade hon med boken över näsan.

”Mamma, fortsätt läsa.” Dotterns puttade på Linnea som än en gång somnat.

Sagan hade lett Linnea in på en stig i skogen där tallarna växte till himlen. En skog som ingen sol kom fram till. En skog med smala stigar som ledde till ett slott. Med höga torn och tinnar och en ensam prins som vandrade ensam på borggården och var bedrövad över sitt slott som höll på att förfalla. Hans personal hade slutat och nu var han tvungen att sköta hela slottet alldeles ensam

Linnea såg sig själv sitta på ett hölass som var på väg genom skogen. Det guppade och hon var tvungen att hålla i sig. Bonden hade plockat upp henne ett par kilometer tidigare och det var hon evinnerligt tacksam över. Skoskaven höll på att ta kål på henne. Sulorna på hennes små tunna skor hade slitits ut och man såg rakt igenom dem.

Solen sken och när bonden äntligen stoppade hästarna var de innanför stadens murar. Linnea klev av lasset och hittade en vattenpump med vars hjälp hon släckte sin törst. Nu var det bara hungern kvar. Det fanns ett torg lite längre bort och hon gick dit med stapplande gång. När hon passerade ett stånd med frukt höll en gammal kvinna på att lasta av en låda från en vagn. Kvinnan ramlade och lådans innehåll föll ut. Äpplena studsade på den små kullerstenarna och Linnea var snabb att fånga in ett par. Den gamla kvinnan log trött mot henne och när Linnea hjälpt henne upp och plockat reda på resten av frukten blev hon belönad med en påse päron och äpplen och en bit bröd. Dessutom fick hon tips om att det fanns jobb på slottet som låg på kullen utanför staden.

Linnea satte kurs mot slottet och var framme efter dryga halvtimman. Portarna till borggården var öppna och hon gick försiktigt in och såg sig omkring. En man gick fram och tillbaka med höga svarta stövlar och en vacker jacka på sig. Hans steg var tunga men ändå rytmiska. Efter en stund stannade han och sneglade på Linnea. Hon tog ett par steg tillbaka men stannade då hans ansikte lyste upp.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på I sagornas värld – del 1

  1. Amanda skriver:

    Ã¥h sÃ¥na här noveller gillar jag 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *