Intervju med Jan Davilén

Jan Davilén, vem är du och vad gör du på dagarna?

Frågan om vem jag är, vet du säkert att det inte är så lätt att svara på om man tar den på allvar. Vad jag gör på dagarna är däremot lättare att besvara. Jag är överläkare och medicinsk chef för en Trauma och ångestmottagning på halvtid och på halvtid ägnar jag mig åt mitt skrivande.

Varför är det så kul att skriva?

Först och främst finns det något nästan magiskt med språket. Att utforska och gradvis behärska det ger mig en tillfredsställelse. Möjligheten att enväldigt skapa engagerande och underhållande berättelser och karaktärer tilltalar mig. Jag har alltid haft ett behov av skapande och att använda min kreativa sida. Skrivandet ger mig också en inre resa som jag tror är utvecklande.

Vad skriver du på just nu?

Just nu har jag färdigställt manuset till mitt första seriösa alster OCH ELD FÖLL FRÅN HIMLEN. Det ligger närmare två års arbete bakom denna spänningsroman som jag inte tror kan jämföras med något annat som getts ut, åtminstone inte på svenska. Boken kan läsas på olika plan men är avsedd att fungera som underhållningslitteratur och tanken är att skriva en serie böcker runt huvudkaraktärerna. Historien utspelar sig i militär underrättelsemiljö och innehåller element i utkanten av verkligheten. Hjälten och huvudpersonen heter Jost Härjfeldt.

Varifrån får du din inspiration?

Överallt. Om man följer med och har en samhällstillvänd sida är det många frågor som man konfronteras med. Jag tror mina böcker är ett sätt att i fictionform belysa frågor jag själv kämpar med. Hur styrs världen? är ett exempel på en sådan liten fråga.  Hur kommer framtidens samhälle att se ut? Är vetenskapen verkligen fri eller finns det tabun? Hemlighålls viktiga upptäckter? Varför kan inte fattigdomen utrotas? Hur kommer det sig att resurserna är så extremt ojämnt fördelade? Varför behöver makten dölja sig så mycket genom hemlighetsmakeri? Varför hemligstämplas så stor del av alla dokument som upprättas? I USA hemligstämplas minst hälften av allt den federala regeringen producerar. Är den moderna IT-tekniken ett hot mot demokratin? Hur går det med vårt privatliv? Finns det utomjordiska civilisationer och finns det tecken på att vi redan är besökta? är andra frågor jag kan fascineras av. Detta är bara ett axplock som poppar upp i mitt huvud. Jag vill nog göra människor mer nyfikna och lite mer skeptiska samtidigt som de får spänning och underhållning. Mitt i detta som låter tungt och seriöst finns det lilla livet, kärlek och vardagsproblem. Humor är ett måste, jag skriver med glimten i ögat.

Vad gör du när du får idétorka?

Hittills har jag inte upplevt någon verklig idétorka. Fysisk aktivitet, att ägna sig ett tag åt något helt annat kan säkert hjälpa. Men verkligheten är så fantastisk att den överträffar dikten, det är omöjligt att hinna med och använda alla uppslag. Det finns alltid saker att skriva om. Under skrivandet på boken har jag märkt att jag i förväg oroat mig för att jag skulle få idétorka eller svårigheter att gestalta en senare del i min storyline. När jag väl skrivit mig fram till den här passagen eller delen av berättelsen har det löst sig automatiskt. Berättelsen får liksom sitt eget momentum.

Var du en sån som gillade uppsatsskrivning i skolan?

Inte särskilt. På den tiden var mitt kreativa uttryck teckning. Tyvärr såg jag nog uppsatsskrivande som ett måste, inget som var lustfyllt. Jag hade ännu inte riktigt utvecklat den kärlek till orden som kommit i vuxen ålder.

Vilken bok ligger på ditt nattduksbord?

SVART KRABBA av Jerker Virdborg.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 svar på Intervju med Jan Davilén

 1. Eva Karlsson skriver:

  Tack för en trevlig och intressant intervju. Jag gillar verkligen romaner som utspelar sig i underrättelsemiljö så det här låter mycket lovande.

 2. Jan Davilén skriver:

  Hej Pia!
  Trevligt att bli intervjuad av dig och få lite plats på din fina blogg. För övrigt kan jag rapportera det senaste kring manuset. Slutet med den dramatiska uppgörelsen är klar men fortfarande behöver nedtrappningen en bra gestaltning för att manuset ska bli så bra som jag vill ha det. Det bör bli klart vilken vecka som helst. Men först blir det en vecka sjukvårdsarbete och sen en tur till Barcelona.
  Bästa hälsningar
  Jan

 3. Ylwa Karlsson skriver:

  Tack för en spännande och intressant intervju! 🙂

 4. Jan Davilén skriver:

  Hej Pia!
  Såg att du gillade min nyhet på FB att boken kommer hösten -16. Det känns verkligen roligt att debutera. Hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *