Författarporträtt del 5 – Jean Baptiste Poquelin

.milijer

Vi förflyttar oss till Paris där Jean levde mellan 1622 till 1673. Han var dramatiker, teaterägare, författare, skådespelare och regissör. Även han hann med en hel del under sin verksamma period. Det blev flera komedier såsom: Tartuffe, Den inbillade sjuke, Misantropen och Den girige.

1643 tog antog han pseudonymen Moliére och det är under den han är mest känd. När han var 21 år ville han göra karriär på scenen och blev ledare för en teatergrupp som dock blev skuldsatta och han hamnade i fängelse för detta. När han kom ut blev det turné som höll på i 14(!) år.

När Moliere avled så var han klädd i gult efter en föreställning av Den inbillade sjuke. På grund av detta finns skrock om att gult ger skådespelare otur.

Tack Jean Baptiste Poquelin för att du lät pennan glöda!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *