Författarporträtt del 3 – Ernst Rolf

Ernst föddes 1891 och avled 1932 efter sviterna av ett självmordsförsök. Under sin levnadsbana var han en välkänd sångare, skådespelare och revykung. Han föddes i Falun och var ett musikaliskt barn som ofta uppträdde på IOGT med sin bror Birger som spelade piano.

När han började jobba på en postorderfirma blev han bekant med Ragnar Åkerblom som skrev lokalrevyer. De började samarbeta. 1907 slutade han på företaget och bytte namn till Ernst Rolf, sen började han turnera. Några välkända sånger är Ju mer vi är tillsammans och Jag är ute när gumman min är inne.

hhhhhhh

Ernst Rolf blev senare en av sin tids mest produktiva grammofonartister och gjorde 851 skivinspelningar. 1 januari 1924 hade revyn Lyckolandet premiär på Oscars och blev en ny teaterform där revy blandades med amerikansk show.

Tack Ernst Rolf för att du låtit pennan glöda!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *