Författarporträtt 2 – Karl Gerhard

Karl Gerhard föddes 1892 i Stockholm och dog 1964. Han var Sveriges största revykung – teaterdirektör, revyförfattare, kuplettsångare och skådespelare. Sin första professionella revy skrev han för Folkteatern 1919 och samma år debuterade han som kuplettsångare på kabarén Fenix i Stockholm som efterträdare till Ernst Rolf.

KG

1921 kom hans första egna revy på Folkan sen ha de avlöst varandra. Jazzgossen, Lilla Frida och jag, Hurra vad jag är bra och Hej på dig du gamla primadonna är några av hans mest kända sånger. Zarah Leander var hans primadonna under många år. Han gisslade nazismen och skrev den legendariska sången Den ökände hästen från Troja som framfördes i revyn Gullregn, 1940. Hans sista revy regisserades av Tage Danielsson 1961 och hette Ursäkta handsken.

Många revymakare i Sverige har hittat inspiration och beundrat denne man som gjort en enorm insats för kulturen i Sverige. Jag har själv koreograferat till Jazzgossen för många år sedan.

Tack Karl Gerhard för att du lät pennan glöda!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *