Författarporträtt 1 – Ray Cooney

Ray Cooney, jag säger bara; Ray Cooney. En farsförfattare i en klass för sig. Han föddes 1932 i London och började som barnskådespelare. Den första pjäs han skrev var One for the pot, 1961. Den spelas fortfarande. Han inledde ett samarbete med John Chapman och de skrev 4 pjäser innan han bestämde sig för att skriva själv. Det blev 15 farser som samtliga har spelats på London West End. Tänk om man hade ett enda uns av hans skrivarkonst i sig, Vilken lycka!

Ray

Kuta och kör samt Hotelliggaren är hans mest kända pjäser. En man för mycket, Trassel, Oj då en till, Inte nu älskling, Det stannar i familjen, Pengarna eller livet, Håll dig i skinnet samt Fångad på nätet är några fler som ni säkert hört talas om.

Vare sig man gillar fars eller ej kan man lugnt konstatera att han får till det med förvecklingar och missförstånd som till slut reds ut i en smakfull takt medan publiken passar på att skratta ihjäl sig. Pjäserna har spelats av både proffs och amatörer och verkar gå hem överallt. De har översatts till 20 språk och spelas världen över.

Utan honom skulle världen vara mycket fattigare på skratt och glädje.

Tack Ray Cooney för att du har låtit pennan glöda!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *